Jak czytać skład kosmetyków?

Czy porównywaliście kiedyś drogerie do biblioteki? A powinniście!

To kopalnia wiedzy na temat kosmetyków. Bardzo ważnym elementem informującym nas o składzie produktu kosmetycznego jest INCI - International Nomenclature of Cosmetic Ingredient. To zharmonizowane nazwy surowców kosmetycznych, dzięki którym możemy zidentyfikować daną substancję w kosmetyku.

Znając podstawy INCI, nasza codzienna pielęgnacja skóry będzie o wiele bardziej świadoma. Będziesz też w stanie samodzielnie znaleźć bezpieczny i skuteczny krem z dobrym składem czy inny kosmetyk, którego brakuje na Twojej półce.

Na początku może się zdawać, że to obcy język jednak można go poskromić! Wystarczy znać kilka zasad.



10 przykazań czytania INCI

1. Język

Nazwy związków chemicznych w INCI, czyli Międzynarodowe Nazewnictwo Składników Kosmetyczne znajdziemy w języku angielskim (np.: Glyceryl Stearate czyli stearynian glicerolu), a nazwy roślin po łacinie (np.: Aloe Barbadensis Leaf Extract czyli ekstrakt z liści aloesu zwyczajnego).

Deklaracje składów kosmetyków znajdziemy na opakowaniu lub na ulotce dołączonej do produktu pielęgnacyjnego.

2. Kolejność składników kosmetyków

Składniki wymienione w INCI są ułożone malejąco tzn. na początku znajdziemy substancje, których jest najwięcej w kosmetyku, a na końcu związki których jest najmniej.



Czasami składnik aktywny na którym nam zależy znajduje się na końcu składu, co wtedy? Należy być uważnym, ponieważ producent może na opakowaniu promować swój kosmetyk głównie na podstawie obecności tego surowca, a w rzeczywistości może być go bardzo mało w recepturze. Jednak nie oznacza to, że jeśli substancja aktywna, na której nam zależy ulokowana jest na końcu składu nie ma prawa zadziałać na naszą skórę.

Przykładem może być retinol, którego stężenie w kosmetykach spotykamy 0,08% lub mniej ze względu na podrażnienia, które może spowodować.

3. 1% zawartości składnika

Składniki, których ilość nie przekracza 1% są wymienione w dowolnej kolejności na końcu składu. Są to najczęściej barwniki, środki zapachowe i konserwanty.

4. Środki zapachowe, a stężenie

Środki zapachowe to mieszaniny substancji. Zapachy mogą zawierać związki alergenne, dlatego jeśli przekroczą pewien procent muszą zostać wymienione w INCI np.: Limonene, Linalool:

0,001% w produktach pozostających na skórze

0,01% w produktach spłukiwanych W składzie olejków eterycznych znajdziemy aldehydy, estry, alkohole czy terpeny. Olejki także możemy zaliczyć do substancji zapachowych, które mogą zawierać substancje drażniące dl


a osób wrażliwych, dlatego naturalny nie równa się bezpieczny. Jeśli chodzi o składniki, które same w sobie charakteryzują się ciekawym zapachem np.: ekstrakty roślinne, te także mogą zawierać substancje potencjalnie alergizujące.

5. Określenia środków zapachowych

W składzie kosmetyków możemy spotkać dwa określenia:

"Parfum" - kompozycja zapachowa dot. produktów nakładanych na skórę

"Aroma" - kompozycja aromatyczna/ kompozycja spożywcza np.: w błyszczykach, pastach do zębów lub płukankach Oba to związki zapachowe, czyli mieszaniny substancji. Aroma może być stosowana do kontaktu z błonami śluzowymi, czyli ustami.

Jeśli dany Parfum został dopuszczony do wykorzystania go w recepturze produktów takich jak pomadki czy błyszczyki to również może być umieszczony na etykiecie.

6. Surowce złożone w składzie kosmetyku

Niektóre substancje składają się z większych kompleksów, w INCI wymienione są zarówno ich substancje aktywne jak i pomocnicze. Na przykład w skład surowca AloeExtra wchodzi 10% Aloe Vera Leaf Extract, 80% wody i 10 % gliceryny.

7. Substancje barwiące

Charakterystyczne dla barwników jest Colour Index, w skrócie Cl. Numer "Cl" są wymieniane w INCI w dowolnej kolejności na końcu składu. Jeśli chodzi o produkty do zdobienia ciała w różnych odcieniach można wymienić wszystkie substancje barwiące, a następnie napisać "+", "-" lub "+/-".


Substancje barwiące możemy podzielić na barwniki (np.: fluoresceina, kurkumina), pigmenty (np.: eozyna, tlenek żelaza (III)) i laki (np.: sole glinu). Wszystkie substancje tego typu powinny mieć odpowiednią czystość, określoną budowę, a także nie być toksyczne ani alergizujące.

Nie mogą również zawierać jonów metali ciężkich tj.: arsen, ołów i miedź.

8. Phenoxyethanol

Dopuszczalne maksymalne stężenie tej substancji w produktach kosmetycznych wynosi 1%, dlatego stężenie związków chemicznych podanych po niej są równe lub mniejsze od 1% w danych kosmetykach.

9. Nanomateriały

Nanocząstki to cząstki materii, których wymiar nie przekracza wielkości od 1 do 100 nm. W kosmetyce najczęściej wykorzystuje się nanocząstki: srebra, cynku i tytanu. Nanocząstki możemy spotkać we filtrach w kremach czy pastach do zębów.

Muszą być uwzględnione w składzie INCI z oznaczeniem "nano" w nawiasie po nazwie surowce np.: Zinc Oxide (nano).

10. CosIng

Baza Komisji Europejskiej zawierająca informacje o substancjach kosmetycznych dozwolonych w ograniczeniach i niedozwolonych. Dostęp znajdziecie na: https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/cosing/index.cfm



*** Mała ściągawka

Na początku może się Wam wydawać, że INCI to zbyt trudny język, ale możecie zauważyć pewne powtarzalne wyrażenia, które warto zapamiętać!

  • Aqua - woda

  • Glycerin - gliceryna

  • Glycol - glikol

  • Perfume/Aroma - kompozycja zapachowa

  • ... Oil - oleje roślinne/olejki roślinne (wyjątek Mineral Oil - olej mineralny)

  • ... Alcohol - alkohole tłuszczowe (wyjątek Alcohol i Alcohol Denat)

  • Polysorbate ... - polisorbaty, czyli substancje powierzchniowo czynne

  • ... -cone/ -siloxane/ -conol - silikony

  • PEG/PPG-... - polimery z grupy polieterów, które są oksyetylowane. W kosmetykach mogą pełnić rolę humektanta, rozpuszczalnika lub substancji nawilżającej.

  • ... Acid - kwas

  • ... Extract - ekstrakt

  • ...paraben - parabeny - konserwanty

  • Phenoxyethanol - Fenoksyetanol - konserwant


16 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie